Gelin Hamamı Nedir? Nasıl Olmalıdır?

Gelin hamamı günümüzde düğünden bir gün evvel yapılan hamam eğlencesidir. Duruma göre eğer gelin dinlenme payı da olsun isterse düğünden bir değil iki gün öncesinden de yapılabilir. Özelikle eski zamanlarda mutlaka yapılan bir gelenektir. Gelin hamamı vesilesiyle kayınvalide de gelini inceleme şansı yakalar. Eskiden bu amaçla yapılsa da günümüzde yapılmasının temel sebebi evlilik öncesi kadın kadına eğlenmektir. Şarkılar, türküler ve danslar eşliğinde hamamda vakit geçirilir. Kimi yörelerde gelin hamamının yapılma sebebi gelinin güzelliğinin eşe dosta gösterilmek istenmesidir. Bu şekilde üç ayrı sebepten yapıldığı söylenebilir. Bir kısım tamamen eğlenmek maksadıyla, bir kısım gelinin kusuru var mı yok mu diye öğrenmek maksadıyla ve son olarak bir kısım da gelinin güzelliğini herkes bilsin ve görsün gayesiyle gelin hamamı gerçekleştirir. Hamamdan evvel gelin tarafından bazı hazırlıkların yapılması gerekir. Fakat gelin hamamı eğlencesi kayınvalide tarafından yapılıyorsa o zaman gelin değil kaynana hazırlık yapmalıdır. Bu hazırlık davetlilere verilecek hediyenin hazırlanması şeklindedir. Aynı zamanda hamamda ne ikram edilecekse bunların planlanması gerekir. Öncelikle hediye olarak davetlilere peştamal, güzel kokan bir sabun, kese, topuk ponza taşı ve hamam tası verilir. Bunlar her bir davetliye özel olacak şekilde şık bir poşete konur. Gelen her davetliye içeri girmeden evvel teker teker armağan edilir. Gelin hamamında ne ikram edilir sorusuna gelecek olursak cevap sarma, kısır, börek, kek gibi çeşitli aperatifler olacaktır. Bazı kesimler hamamda daha farklı yiyecekler de ikram edebilir. Örneğin ana yemek yerine geçen pilav, tavuk ve buna benzer bazı yemekler ile davetlilerin karnı doyurulabilir. Fakat genel olarak aperatif şeklinde ve hafif olan yiyecekler daha mantıklı görülür. Ek olarak mevsime uygun meyveler de koyulabilir.

Gelin Hamamı Nasıl Olur?

Temizlik, eğlence ve bakımın bir arada olduğu gelin hamamı yapılırken olmazsa olmaz bazı şeyler vardır. Gelmeden evvel gelin ve tüm davetliler süslenir. Her ne kadar hamamda hamam kıyafetleri giyecek olsa da süsüne ve parfümüne özen gösterir. Hamama gelin tahtı getirilir. Artık gelin hamamı için kiralanan hamamlar bunu kendileri hazırlayabilir. Fakat bu her mekan için aynı değildir. Bu yüzden kiralarken mutlaka bu gibi detayların öğrenilmesi gerekir. Hamam detaylıca süslenir. Müzik sistemi hamam eğlencesi için çok elzemdir. Dolayısıyla müzik ve ses sistemi de hazırlanması gerekir. Gelinin kaftan giymesi adettendir. Hamam eğlencesi öncesi kaftanı hazırlaması gerekir. Mercimek köfte yaprak ya da lahana sarma, kısır, ıspanaklı ya da peynirli börek gibi çeşitli yiyecekler hazırlanır. İçecek olarak kola ya da portakallı gazlı içecek tercih edilebilir. Günümüzde birçok yaş grubu tarafından severek tüketilen soğuk çay da ikramlıklar arasında bulundurulsa iyi olabilir. Kişilere özel kese, sabun ve hamam peştamalı da mutlaka hazır edilmelidir. Bunlar teker teker her bir kişi için hazır olması gereken eşyalar arasındadır. Gelin hamamına organizasyon ekibi de çağrılabilir. Eğer siz ya da gelecek ıolan davetliler dans etmekten çok hoşlanmıyorsa ya da utangaçsa dans grubu sayesinde daha eğlenceli bir hamam sefası yaşayabilirsiniz. Dilerseniz bayan bir DJ ile de anlaşma sağlayabilirsiniz. Sizin yerinize bunu hamam sahibi de ayarlayabilir. Bununla alakalı net bilgiyi öncesinde edinmeniz sağlıklı olacaktır.

Gelin Hamamına Kimler Davet Edilir?

Gelin hamamına en yakın dostlar ve sevilen akrabalar davet edilmelidir. Davetlilerin en başında sırasıyla anne, kayınvalide, kız kardeş, görümce, elti, kuzenler ve teyze gelir. Bunun dışında dost ve akrabalar arasında çağrılacak kişi çeşitli noktalara bakılarak çağrılabilir. Örneğin bir arkadaşınızı davet etmeden evvel en son ne zaman görüştüğünüzü düşünebilirsiniz. Eğer telefonla dahi olsa 2 ya da maksimum 3 aydan daha uzun süredir görüşmüyorsanız o kişiyi çağırmanıza gerek yoktur denebilir. Bunun dışında halinizi ve hatırınızı size işi düşmeden soran her kişiyi rahatlıkla bu güzel gününüze şahit olması adına davet edebilirsiniz. Bu listeye dilerseniz iş arkadaşlarınızı da ekleyebilirsiniz. Eğer mevcut işinizde daha sonra devam etmeyi düşünmüyorsanız, düğünün ardından iş değiştirecekseniz çalıştığınız yerdeki hoşlanmadığınız kişileri çağırıp kendi tadınızı kaçırmanıza gerek yok denebilir. Fakat mevcut işinizde kalmayı planlıyorsanız ve iş ortamında sık sık birbirinizi görüyorsanız çok samimi olmasanız dahi davet etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Gelin Hamamı Nasıl Seçilir?

Gelin hamamı seçerken öncelik hijyeni üst seviyede tutan bir yer olmasıdır diyebiliriz. Çünkü kirli olan bir mekân seçilirse hem mikrop kapma durumu söz konusudur hem de rahat hareket etmek son derece zor olur. Bununla alakalı gelin hamamı mekânları görmeye gittiğinizde mutlaka yetkili kişiye içeriyi görmek istediğinizi belirtmeniz tavsiye edilir. Gelin hamamı seçerken bütçe ayarlamak da önemlidir. Genellikle hamamın ücretini erkek tarafı karşılar. Fakat hamam merasimini gelin yapmak istemişse bu durumda işler değişir ve masrafları gelinin ya da kız tarafının ödemesi gerekir. Mekan seçilirken ilgili kişiyle tüm detayları görüşmek ve konuşmak önemlidir. Örneğin dans grubu isteyip istemediğinizi, hangi müziklerin çalınacağını, ikramlıkların karşılanıp karşılanmadığını sormanız tavsiye edilir. Bu sayede hiçbir sürpriz yaşamadan unutulmaz bir gelin hamamı eğlencesi yapabilirsiniz.

Gelin Hamamında Ne Giyilir?

Adetlere bakıldığında gelin, gelin hamamına giderken takılarını takar. Bu takılar kendisine nişanda ya da kına gecesinde takılmış olan takılardır. Üstüne ise giymesi gereken şeyi kayınvalidesi almış olmalıdır. Bu kıyafet hamam kıyafetidir. Bir diğer adıyla hamam takımı olarak bilinir. Gelinle bununla beraber ponza taşı, ipekten kese de verilir. Sabun güllü sabun olarak tercih edilebilir. Peştamal ile rahat edemeyeceğini düşünen gelinler bikini ya da mayo da götürebilir. Bikiniyi peştamalın altına giymek daha güvende ve rahat hissettirebilir. Bunlara ek olarak hamama giderken çantaya mutlaka yedek çamaşır ve kıyafet getirmek gerekir. Hamama giderken takılarla beraber beyaz bir elbise giyilebilir. Davetliler hamama giderken ne giyer merak edenler için bunun cevabını istedikleri şekilde giyinebilirler olarak verebiliriz. Sadece gelinin gelin olduğunu belli etmek amacıyla ve o havaya girebilmesi amacıyla şık beyaz bir günlük elbise giymesi hoş olabilir.

Gelin Hamamı Ne Zaman Yapılır?

Gelin hamamı ne zaman yapılır? çok merak edilir. Eğer yazın evlenmeyi düşünüyorsanız hamam daha keyifli olabilir. Dilerseniz düğün gününüzün hemen bir gün öncesi ya da iki gün öncesi gelin hamamı gerçekleştirebilirsiniz. Hamamda masaj da yapıldığı için hemen bir gün önce yapmak düğünden evvel yorgunluk atmak ve rahatlamak için oldukça iyi bir alternatiftir. Dans edip şarkılar eşliğinde yiyecekler yenir ve eğlenilir. Bu şekilde düğün stresi azalır ve yerini neşeye bırakır. Bazı yörelerde düğünden değil kına gecesinden önce de hamam eğlencesi yapılabilir. Bu yüzden gelin hamamı ne zaman yapılır sorusunun cevabı yöreden yöreye değiştiği olacaktır. Eğlenceli bir toplanma olduğu için bu adeti tüm gelinler genel anlamda sever ve yapmak isterler.

Gelinlik Randevusu Al

Hayallerini süsleyen gelinlik için randevu almayı unutma!
İlk defa gelinlik seçimi için randevu almak için formu doldurunuz

Kişisel Bilgileriniz Üçüncü Şahıslarla ve Çözüm Ortaklarıyla paylaşılmaz
KVKK- BAŞVURU FORMU

WhatsApp WhatsApp
X
×
{ "data":[{"event_name":"ViewContent","event_time":1683705921,"action_source":"website","event_id":"event.id.123","event_source_url":"https://www.yesimgelinlik.com/blog/gelinlik/gelin-hamami-nedir-nasil-olmalidir-3603","user_data":{"client_ip_address":"34.96.146.40","client_user_agent":""}}],"test_event_code":"TEST79575"}