Nişanda Erkeğe Ne Takılır?

Nişanda erkeğe ne takılır? Nişan, evliliğe doğru giden yolda gelin ve damadın aileleri ve yakın dostlarının bir arada olarak kutladığı törendir. Nişan töreninde kız tarafı ve erkek tarafı birbirine hediyeler getirir. 

Farklı yörelere ve farklı geleneklere göre yapılacak nişan ve yerine getirilecek adetler farklılık gösterebilir. Gelin ve damat tüm bu evlilik hazırlığı sürecinde heyecanlı oldukları kadar stresli de olurlar. 

Dolayısıyla gelinliğe, damatlığa, nişanın konseptine, nişanda giyilecek kıyafete, düğünün yapılacağı yere, düğün çiçeğine, nişan ve düğün töreninde yapılacak fotoğraf çekimine karar verme süreci gelin ve damat için biraz zor geçebilir. 

Bu heyecanlı ve stresli süreçte bir de karşılaşılan örf ve adetlerin yerine getirilmesi durumu gelin ve damadı daha da heyecanlandırabilir. Ancak her yörenin kendine özgü olan yerine getirilmesi gereken örf ve adetleri bulunmaktadır.

Nişanda Kız Tarafının Sorumlulukları Nelerdir?

Genellikle düğün ve evlilik hazırlığı sürecinde maddi anlamda yükün erkek tarafına ait olduğu bilinir. Ancak birçok yörenin geleneklerine göre nişanı kız ailesi yapar. Törenin tutulacağı yer, organizasyon şirketine yapılacak ödeme, misafirlere ikram edilecek ikramlıklar ve diğer nişan harcamaları kız tarafına aittir. 

Fakat tüm bu geleneklere rağmen günümüzde bazı çiftler düğün, nişan ve diğer tüm masrafları ortaklaşa karşılayabilmektedir. Bu sayede artık iki taraf da yapılan her masrafı eşit şekilde paylaşarak ödemiş olur. Ancak eğer nişanın geleneklere uygun bir şekilde yapılması isteniyorsa masrafları kız tarafı üstlenmektedir. 

Eskiden nişanlar da düğünler gibi bir salonda kalabalık törenler şeklinde yapılırdı. Ancak günümüzde nişanlar, genellikle kız tarafının evinde aile arasında küçük törenler şeklinde yapılmaktadır. 

Evde belirlenen konsept doğrultusunda bir organizasyon firmasının yapacağı hazırlık ile nişan törenleri gerçekleşmektedir. Bu törenlerde genellikle misafirlere dağıtılacak ikramlıklar ve misafirlere dağıtılacak nişan hatırası olan hediyelikler hazırlanır. 

Tüm bu hazırlık süreci organizasyon şirketine dahildir. Gelin ve damat önceden seçmiş olduğu konsepti ve dağıtılacak hediyelikleri seçer veya organizasyon şirketinin desteği ile beraber seçerler. 

Düğünler ise daha büyük törenler şeklinde bir düğün salonunda, bir otelin salonunda, bir kır bahçesinde veya sahil kenarında yapılabilmektedir. Düğünün nerede yapılacağı tamamen gelin ve damadın isteğini ve ailelerin bütçesine bağlı olarak değişir.

Nişanda Kız Tarafı Damada Ne Alır?

Nişan ve düğün gibi geleneksel törenlerde birçok farklı yörenin birbirinden farklı adetleri vardır. Dolayısıyla nişanda damada ne alınacağı yöreden yöreye farklılık gösterebilir. Bu farklılık gelin ve damadın ailelerinin düğün ve nişan törenleri öncesinde karşılıklı konuşarak iki tarafın da örf ve adetlerine uyacak şekilde planlanarak konuşulur. 

Ancak genel olarak bilinen, nişan yapılacak törenin ve törende ikram edilecek ikramlıkları kız tarafının karşıladığı şeklindedir. Birçok yörenin adetlerine göre gelinin nişanda giyeceği nişanlığı ise erkek tarafı almaktadır. 

Bazı yörelerin adetlerinde ise gelinin nişanlığı da diğer nişan masrafları olduğu gibi gelinin ailesine aittir. Ancak gelinin nişanlığının alınması durumu genellikle birçok yörede damat tarafına ait olduğu bilinen bir adettir. 

Genellikle nişanda takılacak yüzüklerde ise damadın yüzüğünü gelin, gelinin yüzüğünü damat alır şeklindedir. Ancak bazı yörelere göre nişanda takılacak yüzükleri erkek tarafı akmaktadır. Her yörenin kendine göre adetleri mevcut olduğundan aileler ve gelin ile damat karşılıklı konuşarak evlilik hazırlığını nasıl yürüteceğini belirlerler. 

Bu noktada önemli olan tabi ki gelin ve damadın istekleridir. Çünkü gelin ve damat bir ömür geçirmek için bu adım atmaya birlikte karar verdiklerinden dolayı tüm bu düğün hazırlığı ve nişan sürecinde her şey onların istediği şekilde olmalıdır.

Nişanda Erkeğe Takılacak Takı Önerileri

Nişanda genellikle gelin damada, damat geline yüzük alır. Ayrıca damat bohçası ve gelin bohçası hazırlanır. Damat bohçası veya gelin bohçası bazı yörelerin adetlerine göre düğün zamanında giderken, bazı yörelerde de nişan zamanında götürülür. Damat bohçasının içinde bulunanlar;

  • Pijama takımı
  • Gömlek
  • Pantolon
  • Terlik
  • Havlu veya bornoz seti
  • İç çamaşırı
  • Arzuya göre parfüm veya kişisel bakım seti
    Tercihe göre damat bohçasının içinde bulunacaklar değişiklik gösterir. Eğer sahip olunan gelenek damat bohçasını nişan zamanı verecek şekilde ise, söz kesiminden önce veya sonra bohça verilebilir. Ancak eğer sahip olunan gelenek damat bohçasını düğün zamanı verecek şekilde ise, düğünden önce uygun bir zamanda bohça verilebilir. Ancak artık günümüzde çoğu çift düğün hazırlığında geleneklere daha az bağlı olacak şekilde adetleri yerine getirmeyi tercih ediyor. 

Dolayısıyla bazı çiftler bohça yapmamayı tercih edebiliyor. Yine de her geleneği yerine getirerek evlilik sürecini ilerletmek isteyen gelin ve damat, damat ve gelin bohçası hazırlamak gibi örf ve adetleri yerine getirecektir. 

Bazı yörelerde de düğünde genellikle damada, kız tarafının hediyesi olarak saat verilir. Bu saat hediyesi tamamen opsiyonel bir hediyedir. Evlilik hazırlığı sürecinde gelin ve damat aileleri ile birlikte kararlaştırdıkları şekilde hazırlık sürecini devam ettirebilirler.

Gelinlik Randevusu Al

Hayallerini süsleyen gelinlik için randevu almayı unutma!
İlk defa gelinlik seçimi için randevu almak için formu doldurunuz

Kişisel Bilgileriniz Üçüncü Şahıslarla ve Çözüm Ortaklarıyla paylaşılmaz
KVKK- BAŞVURU FORMU

WhatsApp WhatsApp
X
×
{ "data":[{"event_name":"ViewContent","event_time":1683707417,"action_source":"website","event_id":"event.id.123","event_source_url":"https://www.yesimgelinlik.com/blog/nisanlik/nisanda-erkege-ne-takilir-3521","user_data":{"client_ip_address":"34.96.146.40","client_user_agent":""}}],"test_event_code":"TEST79575"}