Nişanı Kim Yapar?

Evliliğe giden yolda sevgililikten hemen sonraki adım olarak gelen nişan merasimi çiftler çin son derece önemli ve özel bir günü temsil eder. Fakat nişanlanmaya karar veren genç çiftlerin aklını nişanı kim yapar sorusu kurcalar. Nişan, genel olarak gelin ve ailesi tarafından organize edilir. Düğün masrafları nasıl ki geleneklerimize göre damada aitse, nişan masrafları da yine bu geleneklerimize ve adetlerimize göre geline aittir. Ama günümüzde bu durum biraz farklılık gösterebilir. Artık gençler her şeyi ortak bir şekilde halletmeyi daha doğru buluyor olabilir. Eğer “sonuçta bu nişan ikimizin nişanı” fikriyle hareket ediliyorsa masraflar genellikle bölüşülüyor. Bu daha çok aileleri karıştırmadan kendi aralarında işleri halletmeye çalışan çiftlerde görüyoruz. Eğer ki “her şey örfümüze uygun olsun” gibi bir fikirle hareket edilecekse buna göre nişanın tüm masrafları tamamen kız tarafına ait olmuş oluyor. Yani nişanı kim yapar sorusunun cevabı özetle kız tarafı yapar şeklinde oluyor.

Erkek Tarafı Nişanda Ne Yapar

Her ne kadar nişanı kız tarafı yapar desek de elbette erkek tarafının da geleneklere uygun olarak yapması gereken birkaç şey söz konusu. Erkek tarafı nişan zamanı geline bohça getirir. Bu bohça gelin için ayrı, ailesi için ise ayrı olur. Gelin kimlerle yaşıyorsa hepsine tek tek bohça yapılır. Örneğin anneannesi, annesi ve babasıyla yaşıyorsa yalnızca anne babasına yapılmaz. Anneannesine de yapmak gerekir. Adetler bu şekilde olsa da günümüzde çeyiz istemeyen gelinler de söz konusudur. Eğer kız tarafı çeyiz istemiyorsa o zaman erkek tarafının çeyiz yapmasına gerek kalmaz. Fakat kız tarafı her şeyin adetlere göre olmasını isterse, o zaman çeyizin içeriğini daha detaylı bilmek daha iyi olacaktır. Gelin hanım için hazırlanan çeyizin içerisinde lif, yazma, patik, iç çamaşırı, hoş bir kadın parfümü, havlu gibi çeşitli şeyler olur. Büyüklere yapılanda ise onların kullanabileceği birkaç parça kıyafet ve yine lif ile patik koyulabilir. Aynı şekilde seccade ve namaz kıyafeti de eklenebilir. Herkesinki ayrı ayrı paketlendikten sonra geline ait olan paket kurdele ile süslenir. Çeyiz gelin evine ya nişan günü ya da nişandan birkaç gün evvel götürülür. Bu durum yöreden yöreye değişir. Bazı yörelerde gelinler çeyizi için özel bir oda hazırlayarak burada misafirlerine teker teker tüm hediyelerini sergiler. Günümüzde bu adet çok yaygın olmasa da hala bazı kesimlerde yapılmaya devam edilmektedir.

Kız Tarafı Nişanda Ne Yapar

Kız tarafı erkeğin kendisine hazırladığı gibi erkek tarafına özel bir bohça ya da çeyiz hazırlar. Fakat gelinin yapacakları bununla sınırlı değildir. Nişanı kız tarafı yaptığı için ilk olarak gelinin nişanı nerede yapacağını netleştirmesi gerekir. Eğer çiftler salonda nişan yapmayı düşünüyorsa bütçeye uygun bir salon kiralanmalıdır. Ardından gerekli süslemeler için malzemeler alınır veyahut ilgili organizasyon firmalarıyla çalışabilir. İkramlıklar da seçilerek kararlaştırılır. Gelinin nişanda giyeceği kıyafeti geline müstakbel eşi alabilir. Bazı yörelerde bu kıyafeti de gelinin kendisinin alması gerekir. Elbette salonda nişan yapılması zorunlu değildir. Eğer istenirse evde aile arasında da ufak bir tören yapılabilir. Bu tamamen çiftlere bağlı bir durumdur. Nişan sonrası davetlilere hatıra vermek isteniyorsa nişan şekeri de hazırlanıp armağan edilebilir.

Nişan Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekeneler

Öncelikle nişan yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta şüphesiz ki çiftlerin birbirinin kalbini kırmaması olmalıdır. Bu süreçte çeşitli tartışmalar yaşanabilir. Çiftler nişan yaparken genellikle ailelerinin istek ve arzularından ötürü tartışma yaşayabilir. Aileler her ne kadar baş tacınız olsa da unutulmamalıdır ki evlenirken aileden bağımsız olarak yeni bir yuva kurulur. Yani aileniz öncelikle artık eşiniz olmuş olur. Dolayısıyla bu süreçte ne kendi ailenizin ne de karşı tarafın ailesinin istediği her şeyi kabul etmek zorunda olmadığınızı unutmamalısınız. Sizi ve partnerinizi mutlu etmeyecek ya da özel gününüze gölge düşürecek hiçbir şeyi yapmakla mükellef değilsiniz. Bu noktada kırıcı olmayan bir üslupla büyüklere gereken anlatılmalı ve saygı duyulması beklendiği açıkça belirtilmelidir. Bunun dışında nişan için dikkat edilecek farklı hususlar da mutlaka vardır. Nişana kimleri çağıracağınızı liste şeklinde çıkarmanız, merasimi evde mi dışarıda mı yapacağınız konusunda size yardımcı olacaktır. Kıyafetinizi ve ayakkabınızı önceden hazırlamanız işinizi kolaylaştıracaktır. Nişan yüzüklerinizi müstakbel eşinizle beraber içinize sinecek modelde almanız ve hazırlamanız gerekir. Bu gibi noktalara dikkat ederek nişan töreninizi son derece keyifli bir şekilde geçirebilirsiniz.

Gelinlik Randevusu Al

Hayallerini süsleyen gelinlik için randevu almayı unutma!
İlk defa gelinlik seçimi için randevu almak için formu doldurunuz

Kişisel Bilgileriniz Üçüncü Şahıslarla ve Çözüm Ortaklarıyla paylaşılmaz
KVKK- BAŞVURU FORMU

WhatsApp WhatsApp
X
×
{ "data":[{"event_name":"ViewContent","event_time":1683705924,"action_source":"website","event_id":"event.id.123","event_source_url":"https://www.yesimgelinlik.com/blog/nisanlik/nisani-kim-yapar-3591","user_data":{"client_ip_address":"34.96.146.40","client_user_agent":""}}],"test_event_code":"TEST79575"}