Söz Yüzüğü Nedir? Nasıl Olmalı?

Söz yüzüğü, evlenene kadar ki süreçte ve evlendikten sonra takılan yüzüktür. Evlenmeye, bir yuva kurmaya karar veren çiftler ilk olarak söz yüzüğü takarlar. Yüzük istenirse aile arasında ya da istenirse kalabalık davetliler huzurunda takılabilir. Çiftler el ele vererek yüzüklerini seçerler ve alırlar. Bazı yörelerde kız damadın yüzüğünü alırken erkek de gelinin yüzüğünü alır. Bazı yerlerde ise iki yüzüğü de damat yani erkek tarafı alır. Günümüzde kız ve erkek ortaklaşa da söz yüzüğü alabilirler. Kuyumcu ya da gümüşçüden yüzükler alındıktan sonra istenirse içerisine tarih ya da isim yazılabilir. Çiftler yüzüklerine söz ya da nişan tarihi yerine nikah tarihlerini yazdırmak isteyebilirler. Böyle bir durum söz konusuysa yüzüğe bir şey yazdırılmaz ve bu şekilde söz merasiminden sonra takılır. Nikah tarihi belli olduğunda da yüzüklere tarih atılır ve bu şekilde takmaya devam edilir. Bazen özellikle bazı yörelerdeki kişiler söz yüzüğü ile evlendikten sonra takılacak olan yüzüğün aynı olmasını istemez. Bu durumda yapılan şey temsili yüzük almaktır. Yüzükler temsili olarak kullanılacağı için, evlenene kadar takılacağından çelik ya da imitasyon olarak da tercih edilebilir. Fakat aldıkları yüzüğü bir ömür takmak niyetiyle kullanmak isteyenler yüzüklerini dayanıklı bir materyal olan altın madeninden olacak şekilde alabilirler.

Söz Yüzüğü Nasıl Olur?

Eski zamanlarda yüzük için çok fazla alternatif yoktu. Günümüzde çiftler bu konuda son derece şanslı vaziyette. Çünkü birbirinden farklı ve şık söz yüzükleri mevcut diyebiliriz. Değişen zaman ve geçen yıllar ile beraber moda olan alyans çeşitleri de değişir. Fakat modasını ve popülaritesini hiç kaybetmeyen klasik alyans söz yüzüğü her dönem yoğun talep gören bir modeldir. Klasik model alyans hafif bombeli ve düzdür. Üzerinde herhangi bir taş ya da motif bulunmaz. Kalınlığı ise çiftlerin isteğine göre değişir. Çok ince olan seçenekleri olduğu gibi kalın söz yüzüğü alyansı da mevcuttur. Altın ya da altın suyuna batırılmış gümüşten üretilir. Uzun ömürlü olması bakımından altın olarak tercih edilmesi tavsiye edilir. Genellikle kadınlar daha ince yüzüklerden hoşlanırken erkekler daha kalın yüzükleri kullanır. Çünkü gelinlerin eli genel olarak ince ve narin olduğu için kalın alyans kaba durabilir. Yine de bu durum zevk ve tarza göre de değişkenlik gösterebilir. Eğer sarı renkten hoşlanmıyorsanız beyaz altın söz yüzüğü de kullanabilirsiniz. Kalite bakımından hiçbir değişiklik barındırmayan bu yüzük seçenekleri yalnızca renk olarak farklılık gösterir. Bu durumdan kaynaklı olarak da gümüş gibi durabilir ve dışarıdan gümüş yüzük sanılabilir. Erkekler için yüzükler çok farklı modellere sahip değildir. Fakat söz konusu kadınlarsa bin bir çeşit alyans modeli karşımıza çıkar. Son zamanlarda üzerinde minik taşlar olan yüzükler de son derece popülerdir. Söz yüzüğü seçerken mutlaka denenmesi gerekir. Hangi modelle daha rahat edilirse onun seçilmesi gerekir. Çünkü sırf moda diye alınan bir alyans eğer kullanışlı değilse zamanla size rahatsızlık verebilir.

Söz Yüzüğü Hangi Ele Takılır?

Söz yüzüğü modeli de seçildikten ve alındıktan sonra, söz merasiminde bu yüzüklerin hangi ele takılacağı büyük merak konusudur. Söz yüzüğü hangi ele takılır sorusu için genel kanı sağ el yüzük parmağı olmaktadır. Evlendikten sonra ise bu yüzük sol elin yüzük parmağına geçer. Günümüzde bu duruma çok takıldığı söylenemez. Adetlere ve geleneklere çok bağlı olan kişiler dilerlerse söz yüzüklerini sağ eline takabilirler. Lakin gelenek görenekleri önemsemeyenler ve yüzüğü sol elinde daha rahat kullanan kişiler elbette söz yüzüğünü sol ele takabilirler. Bu durumun hiçbir sakıncası bulunmamaktadır. Sadece birçok kişi sizin nişanlı değil evli olduğunuzu düşünebilirler. Evli olduğunuzu düşünmeleri sizin için sorun teşkil etmeyecekse yüzüğünüzü sol elinizin yüzük parmağına rahatlıkla takabilirsiniz.

Kadın Söz Yüzüğü Hangi Parmağa Takılır?

Kadınlar söz yüzüğünü yüzük parmağına takabilirler. Yüzüklerin hangi parmağa takılacağı en az hangi ele takılacağı sorusu kadar kafa kurcalayıcı gelir. Esasında sorunun cevabı basittir. Yine de belirtmek gerekir modern çağda bazı kişiler yüzük parmağından farklı parmağına da söz yüzüğü takabilir. Elbette en uygun olanı yüzük parmağına takmaktır. Çünkü bu parmağa takıldığında herkes nişanlı ya da evli olduğunuzu kolayca anlar. Eğer farklı bir parmağa takarsanız söz yüzüğü öylesine takılmış gibi bir hava verebilir. Dışarıdan bu şekilde anlaşılma ihtimali vardır. Dolayısıyla bu gibi tatsız durumlara mahal vermemek en sağlıklısı olacaktır. Alışıldığı ve de bilindiği gibi kadın söz yüzüğü sağ el yüzük parmağına takılabilir. Zaten bu yalnızca ülkemizde olan bir durum değildir. Dünya geneline bakıldığında da söz ve evlilik yüzüğü çiftlerin yüzük parmağında yer alır. Yani bunu yalnızca kendi kültürümüze özgü olarak düşünmemek gerekir.

Erkek Söz Yüzüğü Hangi Parmağa Takılır?

Erkek söz yüzüğü tıpkı kadın söz yüzüğünde olduğu gibi yüzük parmağına takılmalıdır. Kadınlar sözlenme öncesi de genel olarak yüzük takmaya alışkın olabilirler. Erkekler ise yüzük takmaya genellikle ilişkilerini ciddileştirme adımında takmaya başlarlar. Bu sebepten ötürü erkeklerin yüzük takmaya alışması zaman alabilir. Yine de bu uzun bir vakti almayacaktır. Muhtemelen bir hafta içinde erkek de yüzük takmaya alışır ve rahatsız bir his hissetmez. Erkekler de kadınlar da söz yüzüğünü sağ ya da sol ellerinin yüzük parmağına rahatlıkla takabilirler. Bazı çiftler yüzük takmamaktan yana olabilirler. Fakat usturuplu olanı ve tavsiye edilen sözlenen ve evlenen her kişinin yüzük takması yönündedir. Bu güvenmemek olarak nitelendirilmemelidir. Özellikle de erkekler yüzük takmak istemedikleri zaman eşlerinin kendisine güvenmiyor oluşundan kaynaklı müsaade etmediğini düşünebilir. Oysa mevzu çoğu zaman güvensizlik değildir. Alyans çiftler arasındaki görünmez bağın görünen bir sembolüdür. Bu da alyansı özel yapan bir detaydır. Dolayısıyla her çiftin alyans takması tavsiye edilir.

Gelinlik Randevusu Al

Hayallerini süsleyen gelinlik için randevu almayı unutma!
İlk defa gelinlik seçimi için randevu almak için formu doldurunuz

Kişisel Bilgileriniz Üçüncü Şahıslarla ve Çözüm Ortaklarıyla paylaşılmaz
KVKK- BAŞVURU FORMU

WhatsApp WhatsApp
X
×
{ "data":[{"event_name":"ViewContent","event_time":1683705923,"action_source":"website","event_id":"event.id.123","event_source_url":"https://www.yesimgelinlik.com/blog/nisanlik/soz-yuzugu-nedir-nasil-olmali-3606","user_data":{"client_ip_address":"34.96.146.40","client_user_agent":""}}],"test_event_code":"TEST79575"}